Araştırmalara göre 2020 yılına kadar dünya genelindeki otomobillerin yüzde 75’inin internete bağlı, yani akıllı ve sürücüsüz özellikli olması bekleniyor. Bu da internete bağlanabilen her şey gibi siber saldırılara maruz kalabilecekleri anlamına geliyor. İşte bu noktada devreye akıllı otomobiller için güvenlik yazılımları geliştiren Karamba giriyor.
Şimdiye kadar sürücüsüz otomobillere karşı herhangi başarılı bir hack’leme girişimi saptanmış değil. Karamba bunun bu şekilde kalmasını hedefliyor. Geçtiğimiz günlerde 12 milyon dolar değerinde bir yatırım daha alan girişim, ne kadar doğru yolda olduğunu gösteriyor. Karamba’yı destekleyenler arasında Bill Ford’un kurduğu Fortinalis Partners’ın yanı sıra YL Ventures, Paladin Capital Group, Liberty Mutual Strategic Ventures ve Presidio Ventures gibi önemli kuruluşlar bulunuyor.
Daha önce Ulusal Güvenlik Ajansı’nda (NSA) da görev alan Paladin Capital Group yöneticisi Chris Inglis, Karamba’nın sektörde oynadığı rolün önemini şu sözlerle vurguluyor: “Gelişen teknolojiyle birlikte köklü değişimlerle karşı karşıyayız. Sürücüsüz otomobiller de bunun başında geliyor. Dolayısıyla olası tehlikelere karşı sonradan yama yapmak yerine, önlemimizi şimdiden almamız gerekiyor.”
Karamba’nın sürücüsüz otomobiller için geliştirdiği yazılım, “otomobilin beyni” dediğimiz elektronik kontrol birimine (ECU) yükleniyor. Navigasyondan bilgi eğlence sistemine kadar otomobilin hemen hemen tüm birimlerini kontrol eden ECU, söz konusu yazılım sayesinde olası siber tehditlerden etkilenmiyor. Yazılımın kendisi ise internete ihtiyaç duymuyor.
Şimdiye kadar üç defa ciddi yatırım alan Karamba, son dalgayla birlikte 17 milyon dolar değerinde fona ve toplamda 16 büyük destekçiye kavuşmuş oldu. Şirket kurucularından David Barzilai’ye göre Karamba bu fonu öncelikli olarak araştırma geliştirme, performans testleri ve yeni işe alımlar için kullanacak. Şirketin bir başka planı da ABD’li otomobil üreticilerinin konuşlandığı Michigan’da yeni bir ofis açmak.
Bu yazı için henüz yorum bırakılmamış
İlk yorum yazan olun. Tıklayın.